Czy wiesz ile wody zawierają warzywa?

Powrót Powrót

Witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty, błonnik i aż 90% wody! To te składniki znajdziemy w warzywach. Warzywa stanowią doskonałą niskokaloryczną przekąskę pełną związków bioaktywnych pozytywnie wpływających na nasz organizm.  

 

Król ogórek i królowa cukinia

 

Najbardziej „uwodnionym” warzywem jest ogórek. W jego składzie prawie  96% stanowi woda. Niewiele mniej wody zawiera cukinia (95%), pomidor (94,8%), sałata (94,5%) oraz kapusta pekińska (94,4%). Kalafior, papryka czerwona i brokuły zawierają ok. 90% wody. Poniżej 80% wody znajdziemy w takich warzywach jak bób, groszek zielony, kukurydza czy czosnek.

 

 

Rys. 1. Szacunkowa % zawartość wody w wybranych warzywach.

(Źródło: Kunachowicz i wsp.: Tabele składu i wartości odżywczych żywności, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005).